Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı bilim ve Sanat Merkezi-AVAKADO ÇEKİRDEĞİ ÇİMLENDİRMEDE ETKİLİ OLAN SIVILARIN ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ PROJESİ
Biz bu çalışmada çimlenmeye etki eden faktörleri tek tek deneyerek bu maddelerin bitki köklenmesine olan etkilerini araştırdık . Öncelikle su ve sodalı suda avakadonun çimlenmesi araştırıldı. Sodalı suda avakadonun çimlenmediği gözlemlendi. Daha sonraki deneylerde mandalina suyu ve sirke kullanılarak çimlenme araştırıldı. Sonuçta mandalina suyu ve sirkenin avakado tohumunun çimlenmesine etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir. Bir sonra ki deneyimizde mandalina suyu ve sütün avakadodaki çimlenme hızı araştırıldı.Sonuç olarak mandalina suyunun avakadonun çimlenmesi üzerine bir etkisi olmadığı gözlemlenmiştir.Daha sonraki deneyimizde alkolun ve çayın avakadodaki çimlenme hızı araştırıldı ve şu veriler elde edildi alkol ve çayın çimlenme hızına bir etkisi olmadığı gözlemlenmiştir.Bir sonraki deneyimizde de durianlinin ve adaçayının avakado üzerindeki çimlenme hızı gözlemlenmiştir.Sonuç olarak adaçayının avakadoyu çimlendirmediği gözlemlenmiştir.Diğer deneyimizde Acola ´nın avakdoyu çimlendirme hızı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak Acola ´nın avakadoyu çimlendirdiği gözlemlenmiştir.
Tuzlu su ve şekerli su deneyimizde ise avakadoda çimlendirme hızı gözlemlenmiştir.Sonuç olarak tuzlu suyu avakadoyu çimlendirmeye etkisi olmadığı gözlemlenmiştir.
Son deneyimiz olan yumurta kabuğu ve mantar suyu ve avakado suyu ile yapılan deneyimizde
Yumurta kabuğu ve mantar suyunda gelişen tohumlarda oluşan yapraklar ve kökler daha güçlüydü. Yumurta kabuğunda yetişen tohumların gövde kısmı diğer mantar suyu ve avakadolu suda yetişen tohumların gövdelerine göre daha genişti. Avakadonun çimlenmesine etki eden faktörleri tek tek deneyerek yapılan bu deneyler sonucunda yumurta kabuğu ve mantar suyunun avakado çimlenmesininde ve büyümesinin hızlı olduğu gözlemlenmiştir.